Kakao: ett bedrägligt prisfall?

Efter att ha nått en rekordhög nivå i april (10.000 USD/ton), långt ifrån topparna 2009 och 2011 (3.700 USD/ton), föll kakaopriserna tillbaka till 7.000 USD/ton i slutet av påskhelgen. Priserna är dock fortfarande tre gånger så höga som de var för ett år sedan och ser ut att stanna där. Prisuppgången på kakaobönor, som delvis kan förklaras av en hejdlös spekulation på marknaderna, speglar också en brist på utbud. Detta är problematiskt på medellång sikt.

Det lilla antalet producerande länder gör utbudet mycket sårbart

 

Fyra länder står för 75 procent av världens produktion av kakaobönor, och över 60 procent av denna produktion sker i Västafrika. Detta gör produktionen sårbar för ekonomiska och vädermässiga fluktuationer.

Världens kakaoproduktion kommer att minska med 11% fram till 2024

Det finns många orsaker till detta. Väderfenomen (särskilt El Niño), den utbredda odlingen av kakao i full sol (en källa till avskogning) och den ökade skördefrekvensen har bidragit till utvecklingen av parasiter och sjukdomar. Detta kräver i sin tur kemiska behandlingar som utarmar jorden. Det faktum att plantagerna åldras och delvis inte förnyas (vilket hänger samman med producenternas sjunkande inkomster) har också påverkat produktionen, och kakaoskördarna börjar minska efter 15 år.

En mycket koncentrerad industri

Enbart fyra företag har nästan två tredjedelar av världens malningskapacitet, och tio företag, alla i utvecklade ekonomier, delar på mer än 40% av chokladmarknaden i detaljhandeln. Denna hyperkoncentration gör det praktiskt taget omöjligt för nya, trovärdiga tillverkare att etablera sig. Detta beror på de kolossala startkostnader som krävs för att utveckla en tillräckligt stor infrastruktur för krossning och bearbetning.

Efterfrågan fortsätter att växa

Under de senaste 40 åren har efterfrågan tredubblats, främst drivet av Europa och Nordamerika. År 2023/2024 kommer 4,8 miljoner ton kakao att konsumeras i världen (90% i form av choklad).

Med 9 länder bland de 10 största är Europa världens ledande chokladkonsument och står för nästan 50% av efterfrågan.

Priserna kommer att fortsätta stiga

Om det inte kommer några korrigeringssignaler kommer priserna på kakaobönor sannolikt att ligga kvar på en mycket hög nivå på medellång sikt. Medan den globala efterfrågan kommer att uppgå till 4,8 miljoner ton i år, kommer utbudet sannolikt inte att överstiga 4,5 miljoner ton. Detta beror främst på att de två största kakaoproducerande länderna - Elfenbenskusten och Ghana (3,3 miljoner ton kakaobönor 2022, dvs. 58% av den globala produktionen) - inte kan öka sina produktionsnivåer avsevärt.

Långsiktig miljöpåverkan

Livscykeln för ett kakaoplantage är 25 till 30 år. Avkastningen når sin högsta produktivitet efter fem år, för att sedan börja minska efter 15 år och falla under break-even-punkten under de sista 10-15 åren.

  • Vid denna tidpunkt har jordbrukarna flera val:
  • fortsätta med en mycket lägre inkomst
  • förnya plantorna (och därmed bli utan skörd under de kommande 5 åren)
  • odla upp ny mark och/eller konvertera skörden till palm- eller gummiträd.

I praktiken leder omlokaliseringen av kakaoodlingen till att orörda områden skövlas (och därmed avskogas) för att man ska kunna dra nytta av den ”skogshyra” som ska finansiera industrin. Trots allt strängare regler för skogsskydd kommer de ökade produktionsbehoven sannolikt att leda till en utökning av den odlade marken. Detta leder i sin tur till ökad avskogning, en process som förvärras av att det är svårt att spåra kakaoprodukterna efter malningsstadiet.

Författare och experter

Gå djupare med en fullständig riskbedömning av landet

Upptäck våra lösningar